
Tarım Desteklerimiz İle Çiftçimizin Yanındayız
Anadolu Efes olarak, ürünlerimizin ham maddelerinin yarısını topraktan alıyoruz. Dolayısıyla kendimizi sadece bir bira şirketi değil, aynı zamanda bir tarım şirketi olarak da görüyoruz. Bu sebeple kurulduğumuz günden bugüne kadar farklı bir tarımın mümkün olduğunu göstermek için çalışıyoruz. 1982’de kurduğumuz Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanı’nda Ar-Ge çalışmalarımızla kendi tohumlarımızı geliştiriyor, kalite odaklı çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.
Çiftçilerimizi kalkındırmaya devam ederken, onları sürdürülebilir tarım uygulamaları ve ileri teknolojiyle buluşturabilmek için yaptığımız yatırımları artırıyoruz. Türkiye’de doğrudan ya da dolaylı olarak, yaklaşık 2 bin çiftçiye, aileleriyle birlikte 9 bin kişiye geçim kaynağı sunuyoruz. 2022 yılında 10 milyon TL’ye varan bir “Çiftçi Teşvik Paketi” sunarak, çiftçilerimizin üzerindeki ekonomik yükü hafifletmeye çalıştık. Yine bu yıl, tarımsal ekonomiye katkımızın 800 milyon TL olacağını öngörüyoruz. Ayrıca, kendi sertifikalı tohum dağıtımımızı da %50 artırdık.
Tarımın sürdürülebilirliğine katkı sunmak en önemli odak alanlarımızdan biri. Gelecek nesillere cömert ve verimli topraklarımızı aktarabilmek için “Gelecek Tarımda” programımız ile uzun yıllardır tarımsal Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Kendi ziraat mühendislerimizin geliştirdiği tescilli 17 arpa tohumumuz ve 7 şerbetçi otu çeşidimiz bulunuyor. Bugüne kadar yaptığımız Ar-Ge çalışmalarıyla verimliliği ortalama yüzde 20 artıran çeşitler geliştirdik.
2018 yılında tarım sektöründe akıllı ve yenilikçi tarım uygulamalarının sağladığı faydalarını ölçümlemeyi, bu uygulamaların yaygınlaşması için çiftçilerin farkındalığını artırmayı ve çiftçileri teşvik etmeyi, tarımda teknoloji kullanımının ve sürdürülebilir tarla uygulamalarının sağlayacağı sosyal, çevresel ve ekonomik faydalarını ortaya koyan rol model bir projeyi hayata geçirmeyi hedefledik. “Gelecekte Tarım, Tarımda Gelecek Var” mottosu ile yola çıkarak “Akıllı Tarım“ projesini başlattık.
Proje ile; kullandığımız ‘Toprak ve Hava Sensörleri’, ‘Uydudan Tarla Sağlığı Takibi’ ve ‘Dijital Toprak Tahlil Cihazı’ gibi akıllı tarım uygulamaları vasıtasıyla çiftçilerin arazisinde toprak nemi, toprak ısısı, nispi nem ve ısı değerleri anlık olarak toplanıyor ve düzenli olarak ölçülüp kayıt altına alınıyor. Bitki gelişim modelleri, hastalık uyarıları, sulanan tarlalar için sulama tavsiyeleri, sulanmayan tarlalar için kuraklık takibi gibi bilgileri sunacak olan teknolojiler sayesinde çiftçinin hayatını kolaylaştırıyoruz.
Proje kapsamındaki uygulamalarla çiftçimiz bilgilere cep telefonlarından anlık olarak erişip gerekli adımları atabiliyor. Kullandığımız dijital toprak analizi sayesinde çiftçimiz laboratuvara toprak örneği gönderip anlık olarak toprağının durumundan haberdar olabiliyor.
Bir yandan da çiftçilerimize danışmanlık yapmak ve yüksek verimlilik almalarını sağlamak için belirli dönemlerde eğitimler veriyoruz. Örneğin, sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla ilgili geçtiğimiz yıl çiftçilerimize 300 saatlik bir eğitim verdik. Bu sene(2022) bir o kadar daha eğitim vereceğiz. Bu konuda hem üniversitelerin ziraat fakülteleriyle iş birliği yapıyor hem de kıymetli hocalarımız ve ziraat mühendislerimizle sürekli sahada çalışmaları takip ediyor, çiftçilerimize birebir danışmanlık veriyoruz.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Konya Selçuk Üniversitesi iş birliklerimiz ile arpa çeşitliliğini artırmaya yönelik ve maltlık arpalarımızın kimliklerini uluslararası standartlarda çıkarmaya yönelik Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. İş birliğimizin detaylarını incelemek için buraya tıklayabilirsin.Yürüttüğümüz projelerle sürdürülebilir tarımı ve çiftçilerimizi destekliyor; tarımdan sahaya, sahadan size en güzel eşlikçileri topluyoruz.
İnanıyoruz ki gelecekte tarım, tarımda gelecek var.





